Augustpriset och Lilla Augustpriset

Augustpriset och Lilla Augustpriset

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är den svenska litteraturens mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris.

2017 års pristagare: Sigrid Nikka, Lilla Augustpriset; Nina Burton, Årets svenska fackbok; Ann-Helén Laestadius, Årets svenska barn- och ungdomsbok; Lina Wolff, Årets svenska skönlitterära bok. Foto Sören Andersson.

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Vilka de nominerade titlarna är tillkännages under en presskonferens under oktober månad. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer: 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan i november månad delas Augustpriset ut i de tre olika kategorierna. Vilka författare som erhåller 100 000 kronor var och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare är hemligt fram till dess att de förseglade kuverten bryts.

Lilla Augustpriset, som är Sveriges största litterära pristävling för unga, instiftades av Förläggareföreningen 1994 med målet att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Ett antal lektörer sovrar bland de inskickade bidragen för att sedan lämna över sitt urval till en jury, som tar fram sex finalister. Dessa tillkännages under en presskonferens i oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på augustpriset.se. Vinnaren får 15 000 kronor vid prisutdelningen som går av stapeln vid den årliga stora Augustgalan.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Läs mer om Augustpriset på augustpriset.se.