Bokrean 2013

Bokrean 2013

Den 26 februari är det dags, då startar den stora bokrean. I år kommer nära 1 500 olika titlar finnas med och ca 3,5 miljoner särskilt framtagna volymer kommer att distribueras ut till bokhandeln för försäljning. Bokfesten kan börja!

Visste du att

  • bokbranschens gemensamma bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet.
  • syftet med rean från början var att ge förlagen en chans att sälja ut sina lager. Det gäller än idag men för att möta efterfrågan trycks många titlar till och flera särskilt framtagna specialupplagor för rean förekommer också.
  • kataloger över alla titlar som ingår i rean har tagits fram sedan 1930-talet. Även i år distribueras miljontals kataloger med varierade bokerbjudanden hem till de svenska hushållen.
  • det var under 1930-talet som man bestämde sig för att fixera en särskild dag då rean startar. I år alltså den 26 februari.
  • förlagen redan i januari-februari, ett helt år före bokrean, tillsammans med återförsäljarna bestämmer vilka titlar som ska ingå i rean.
  • rean står för ca 5 % av förlagens totala försäljning per år och ca 4 % av bokhandelns försäljning.
  • den svenska bokrean är helt unik. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en gemensam stor bokrea. Och i Sverige finns ingen annan så gammal gemensam detaljhandels-rea.    

– Trots att böcker numera är så lättillgängliga är det verkligen fyndläge nu under rean, säger Kristina Ahlinder, VD för Svenska Förläggareföreningen. Och det kan också löna sig att besöka flera olika försäljningsställen. Återförsäljarna har inte exakt samma titlar och priserna kan variera.

– I bokhandeln finns en stor kunskap om all världens böcker och litteratur, här får man personlig hjälp med att hitta de rätta och bästa reafynden vid årets bokrea, säger Anna Möller Wrangel, VD för Svenska Bokhandlareföreningen.

Läs mer om rean på www.forlaggare.se.

För frågor, kontakta

Kristina Ahlinder, 070-769 84 45, kristina.ahlinder@forlaggare.se

Anna Möller Wrangel, 070-976 44 31, anna.moller.wrangel@booksellers.se

Air Max 90 Check In