Flera tusen boktitlar till årets bokrea

Flera tusen boktitlar till årets bokrea

Med start den 25 februari kommer bokälskare i hela landet att kunna botanisera bland tusentals olika böcker till reapriser. Drygt 3 500 olika titlar finns markerade till årets bokrea enligt Bokrondellen, databasen som förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager. Förväntningarna bland bokhandlarna är stora inför årets bokrea.

Tisdagen den 25 februari inleds årets stora bokrea runt om i landet. En stor mängd böcker inom olika genrer erbjuds. Enligt Bokrondellen är den största kategorin skönlitteratur med drygt 1500 olika titlar, därefter kommer mer än 800 barn- ungdomsböcker, och 170 olika kokböcker.

– Bokrean är en stor bokfest för alla bokälskare och är dessutom väldigt viktig för branschen. Passa på att leta på olika ställen eftersom olika titlar reas i olika butiker, säger Kristina Ahlinder, direktör på Svenska Förläggareföreningen.

Rean står för cirka 5 % av förlagens totala försäljning per år och cirka 4 % av bokhandelns försäljning. Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen.

– Många bokhandlare är förväntansfulla inför årets bokreaförsäljning. Bokhandeln har haft vind i seglen sedan drygt ett halvår tillbaka med en bra sommarförsäljning, en stark bokhöst och på flera håll, en rekordartad julhandel. Flera bokhandlare anser att kundernas intresse för bokrea har ökat igen efter flera år av nedgång. I den fysiska bokhandeln får du professionell hjälp att hitta rätt bok bland alla titlar, säger Anna Möller Wrangel, vd Svenska Bokhandlareföreningen.

Bokbranschens bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet och på 1930-talet beslutade branschen att ha ett gemensamt startdatum för bokrean. Den svenska bokrean är unik i världen. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en nationell gemensam reastart. Syftet med bokrean var från början att ge förlagen en chans att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks de flesta titlarna i särskilda specialupplagor för rean.
 
För frågor, kontakta:

Titti Hildebrand, PR-stateg, Svenska Bokhandlareföreningen, tel: 0709- 261 461, e-post: titti.hildebrand@booksellers.se

Karin Sandberg, informationsansvarig Svenska Förläggareföreningen, tel: 070-193 79 45, e-post: karin.sandberg@forlaggare.se.

Se också www.forlaggare.se för mer information.

Pressmeddelande från Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen

Crazy Light Boost 2017 Low