Ilon Wikland tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Ilon Wikland tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2018 tilldelas Ilon Wikland. Hederspriset delas i år ut för första gången. Prisutdelningen kommer att ske på Augustgalan i Konserthuset Stockholm den 26 november.

Ilon Wikland tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris. Foto: Sören Andersson. 

Ilon Wikland. Foto: Sören Andersson. Illustrationer av Ilon Wikland från Draken, Bröderna Lejonhjärta, Lotta på Bråkmakargatan och Madicken. 

Pressbilder på Ilon Wikland och illustrationer kan hämtas HÄR.
 

Motivering

Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.
 

Hederprisets syfte

Hederspriset har instiftats för att årligen uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen.
 

Urvalsprocess

Svenska Förläggareföreningens medlemmar och vissa upphovsrättsorganisationer får nominera pristagare. Nomineringarna lämnas in från och med mitten av januari till och med mitten av maj och ska vara motiverade. Exakta datum och vilka organisationer som har rätt att föreslå pristagare fastställs av Förläggareföreningens styrelse.

En extern kommitté, bestående av sex personer utsedda av styrelsen, går därefter igenom de inkomna nomineringarna och tar fram en lista med ett mindre antal förslag. Kommittén har också rätt att föreslå egna kandidater. Styrelsen utser sedan pristagaren utifrån kommitténs lista.
 

För frågor om Hederspriset, kontakta:

Läs mer och se film här.

Air Max