Imorgon startar årets stora bokrea

Imorgon startar årets stora bokrea

Imorgon den 22 februari går startskottet för årets stora bokrea, då tusentals olika titlar reas ut till låga priser. Den svenska bokrean är unik i världen. Inget annat land med fri, avreglerad bokmarknad har en nationell gemensam reastart.

Bokrean lockar varje år ett stort antal människor till bokhandeln. Mats Ahlström, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen, säger:

– Bokrean är speciell för det är då alla bokläsare köper böcker till sig själva. Vid många andra tider under året, inte minst till jul, är boken en present till någon annan. Men vid bokrean vet vi att kunden köper böcker till sig själv och då får det också ta lite extra tid i bokhandeln.

– Bokrean är en fin gammal tradition och fortfarande av stor betydelse för bokbranschen och för bokläsare i alla åldrar. Den är också viktig för att det är en tidpunkt på året då böcker får stor uppmärksamhet, säger Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen.

Bokrean motsvarar ungefär fem procent av förlagens totala försäljning varje år. Återförsäljare av böcker satsar också stort på bokrean. Som exempel kan nämnas att Akademibokhandelns rea omfattar 1,2 miljoner böcker fördelade på närmare 1000 olika titlar, JB-gruppens rea omfattar närmare 100 000 volymer fördelade på cirka 650 titlar och Ugglan har omkring
105 000 volymer fördelade på 662 titlar. Utöver detta kryddar många butiker sin rea med egen lagerrensning och lokala titlar. Adlibris rea omfattar 8000 titlar och Bokus nära 5000 titlar, exklusive de titlar som det genomförs lagerrensning på under rean.

Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen. Bokbranschens bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet. På 1930-talet beslutade branschen att ha ett gemensamt startdatum för bokrean. Syftet var att ge förlagen möjlighet att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks många av titlarna i särskilda specialupplagor för rean. Det finns en stor bredd i titlarna som erbjuds och både äldre och nyare titlar finns att hitta.

Bokrean 2016 minskade något, 0,4 procent, jämfört med året innan räknat i kronor. Positivt var dock att vissa genrer ökade sin försäljning: barn- och ungdomslitteratur, populär facklitteratur och humaniora. Totalt såldes böcker för 309 345 000 kr under bokrean 2016.(1)

Antal titlar på bokrean 2017 (2)
Totalt: 4520
Svensk skönlitteratur: 420
Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 401
Deckare och thrillers: 502
Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 854
Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 157
Mat och dryck: 260

Kontakt

Mats Ahlström, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen,
070-812 73 90, mats.ahlstrom@booksellers.se

Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen,
070-769 84 45, kristina.ahlinder@forlaggare.se

Erik Wikberg, författare till rapporten Boken 2017,
070-427 90 20, erik.wikberg@hhs.se

(1) Uppgifter baserade på rapporten Boken 2017 – marknaden, trender och analyser av Erik Wikberg, som redovisar statistik över återförsäljares försäljning av allmänlitteratur till konsument. Statistiken beräknas omfatta cirka två tredjedelar av all allmänlitteratur som säljs i Sverige. Läs mer på http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik

(2) Antal titlar märkta med reapriser i företaget Bokinfos databas. Bokinfo förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager.

SOCIETY