Nu börjar årets bokfest

Nu börjar årets bokfest

Imorgon den 24 februari startar årets stora bokrea, då tusentals olika titlar reas ut till låga priser. Den svenska bokrean är unik i världen. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en nationell gemensam reastart.

Efter sju år av vikande försäljning vände den totala bokförsäljningen uppåt igen under 2015. Försäljningen under bokrean följde samma mönster och ökade med 5 procent eller knappt 13 miljoner kronor under 2015 jämfört med 2014. Både den fysiska bokhandeln och internetbokhandeln ökade sin försäljning under bokrean, med 8,8 procent respektive 6,7 procent. Totalt såldes böcker för 268 160 000 kr under bokrean 2015.[1]

– Nu är det dags för årets stora köp- och läsfest i bokhandeln – bokrean startar, säger Mats Ahlström, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen.

– Bokrean är fortsatt viktig för bokbranschen, den motsvarar ca 5 % av förlagens totala försäljning varje år. Det visar att den också är betydelsefull för konsumenterna och något som de ser mycket fram emot, säger Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen.

Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen. Bokbranschens bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet. På 1930-talet beslutade branschen att ha ett gemensamt startdatum för bokrean. Syftet var att ge förlagen möjlighet att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks de flesta titlarna i särskilda specialupplagor för rean. Det finns en stor bredd i titlarna som erbjuds och både äldre och nyare titlar finns att hitta.
 
Antal titlar på bokrean 2016[2]
Totalt: 3819
Svensk skönlitteratur: 286
Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 329
Deckare och thrillers: 332
Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 718
Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 91
Mat och dryck: 275
 
Kontakt

 

[1] Uppgifter baserade på rapporten Boken 2016 – marknaden, trender och analyser av Erik Wikberg, som redovisar statistik över återförsäljares försäljning av allmänlitteratur till konsument. Statistiken beräknas omfatta cirka två tredjedelar av all allmänlitteratur som säljs i Sverige. Läs mer här: http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik
[2] Antal titlar märkta med reapriser i företaget Bokinfos databas. Bokinfo förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager. 

Kids Fashion