Flera tusen boktitlar till årets bokrea

Flera tusen boktitlar till årets bokrea

Med start den 25 februari kommer bokälskare i hela landet att kunna botanisera bland tusentals olika böcker till reapriser. Drygt 3 500 olika titlar finns markerade till årets bokrea enligt Bokrondellen, databasen som förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager. Förväntningarna bland bokhandlarna är stora inför årets bokrea.

Tisdagen den 25 februari inleds årets stora bokrea runt om i landet. En stor mängd böcker inom olika genrer erbjuds. Enligt Bokrondellen är den största kategorin skönlitteratur med drygt 1500 olika titlar, därefter kommer mer än 800 barn- ungdomsböcker, och 170 olika kokböcker.

– Bokrean är en stor bokfest för alla bokälskare och är dessutom väldigt viktig för branschen. Passa på att leta på olika ställen eftersom olika titlar reas i olika butiker, säger Kristina Ahlinder, direktör på Svenska Förläggareföreningen.

Inte bara äldre titlar från 2011 och 2012 reas ut. Populära titlar från 2013 säljs också till ett lägre pris för att krydda rean och locka in fler i butiken. Rean står för cirka 5 % av förlagens totala försäljning per år och cirka 4 % av bokhandelns försäljning.

– Många bokhandlare är förväntansfulla inför årets bokreaförsäljning. Bokhandeln har haft vind i seglen sedan drygt ett halvår tillbaka med en bra sommarförsäljning, en stark bokhöst och på flera håll, en rekordartad julhandel. Flera bokhandlare anser att kundernas intresse för bokrean har ökat igen efter flera år av nedgång, säger Anna Möller Wrangel, vd Svenska Bokhandlareföreningen.

Visste du att…

- bokbranschens gemensamma bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet.

- det var under 1930-talet som man bestämde sig för att fixera en särskild dag då rean startar. I år alltså den 25 februari. Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen.

- den svenska bokrean är helt unik. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en gemensam stor bokrea. Och i Sverige finns ingen annan så gammal gemensam detaljhandels-rea.

- syftet med rean från början var att ge förlagen en chans att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks de flesta titlarna i särskilda specialupplagor för rean.

- kataloger över alla titlar som ingår i rean har tagits fram sedan 1930-talet. Även i år distribueras miljontals kataloger med varierade bokerbjudanden hem till de svenska hushållen.

- förlagen redan i januari-februari, ett helt år före bokrean, tillsammans med återförsäljarna bestämmer vilka titlar som ska ingå i rean.

- rean står för ca 5 % av förlagens totala försäljning per år och ca 4 % av bokhandelns försäljning.

Läs mer om bokreans historia och framtid här

Här hittar du Förläggareföreningens branschstatistik och mer fakta om bokbranschen.

 

För frågor, kontakta:

Karin Sandberg, informationsansvarig Svenska Förläggareföreningen, tel: 070-193 79 45,
e-post: karin.sandberg@forlaggare.se.

liten bild: