Nominerade till Stora Ljudbokspriset 2013

Nominerade till Stora Ljudbokspriset 2013

De nominerade titlarna till Stora Ljudbokspriset 2013 är utsedda. Stora Ljudbokspriset delades ut för första gången på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2009. På årets bokmässa den 26 september delas priset ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Priset går till den ljudbok som förmedlar bästa upplevelse baserat på tolkning och berättelse och delas lika mellan författaren och uppläsaren.

Årets nominerade ljudböcker är:

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Författare och uppläsare Göran Rosenberg, Bonnier Audio
Juryn: Ett fantastiskt poetiskt och vackert språk. Det faktum att inläsaren är så väldigt nära texten gör ljudboken extra relevant och trovärdig. Inläsningen är lågmäld och bra vilket ger utrymme åt berättelsen.

Fallvatten
Författare och uppläsare Mikael Niemi, Piratförlaget
Juryn: En bok som väcker starka känslor, mycket genom de ingående personbeskrivningarna. Mikael Niemi har ett trevligt sätt att läsa med en lagom stark norrländsk dialekt, vilket gör den extra övertygande.
 
Jag ringer mina bröder
Författare Jonas Hassen Khemiri, uppläsare Hamadi Khemiri, Bonnier Audio
Juryn: En fantastisk helhetsupplevelse, ovanligt hög närvaro och intensitet i inläsningen. Det blir en organisk lyssnarupplevelse där bok och ljud smälter ihop och skapar en helt ny dimension i ljudbokskategorin.

Krimineller
Författare Aino Trosell, uppläsare Marie Richardsson & Jacob Eklund, Storyside
Juryn: Väldigt annorlunda kriminalberättelser som överraskade positivt. Jakob Eklund ger en medryckande suggestiv tolkning av berättelsen om “paret i bilen” som blir riktigt obehaglig. Marie Richardson’s inläsning av prästen är vardagsrealistisk men ändå väldigt otäckt.

Little Bee
Författare Chris Cleave, uppläsare Malena Laszlo, översättning Ulla Danielsson A Nice Noise
Juryn: En väldigt bra inläsning av Malena Lazlo. Boken ger en ny bild av flyktingpolitik utifrån flyktingarnas perspektiv. Resultatet är en realistisk och krävande ljudbok, som genom inläsarens naiva och unga röst ändå blir till en lättlyssnad ljudboksupplevelse.
 
När duvorna försvann
Författare Sofi Oksanen, uppläsare Niklas Falk, översättning Janina Orlov, Bonnier Audio
Juryn: En riktigt bra bok man inte kan lägga ifrån sig. Utvecklingen går inte på förhand att klura ut med uppfriskande estniskt perspektiv på temat Andra världskriget. En otroligt suverän inläsning av Niklas Falk, nertonad men ändå med hög intensitet och energi.
 
Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken
Författare och uppläsare Jonas Gardell, Norstedts
Juryn: En stark och viktig bok, Gardell gör en kärleksfull inläsning där rätt passager lyfts upp och ger bra trovärdighet till berättelsen. Han ger alla karaktärer en tydlig personlighet och en fin chans att få vara utan att döma dem.

Årets finaljury:

Annina Rabe – Litteraturkritiker och kulturjournalist
Caroline af Ugglas – Artist och ljudboksälskare
Håkan Nesser – Författare som även läst in sina böcker
Maria Källsson – Ansvarig för Bok och Biblioteksmässan
Gunnar Sandström - Litteraturvetare och Styrelseledamot i Synskadades Riksförbund

För mer information, ljudklipp, bilder och intervjuer kontakta:

Eva Galyas Vallin, 0739-83 80 81 eller eva.vallin@storaljudbokspriset.se
Läs mer på www.storaljudbokspriset.se

Kids Footwear Online