Norstedts Agency har tilldelats regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar

Norstedts Agency har tilldelats regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg har delat ut regeringens pris för svensk export av kulturella och kreativa näringar. Årets pristagare är Norstedts Agency för Millenniumserien. 

Regeringen vill med priset uppmärksamma framgångarna inom hela bredden av de kulturella och kreativa näringarna och stärka deras internationalisering.

Norstedts Agency vann årets pris med motiveringen:

Sedan inledningen 2005 med Stieg Larssons berättelse om Lisbeth Salander, ”Män som hatar kvinnor”, och fram till idag har rättigheterna till de fem böckerna sålts till över 50 länder. Böckerna, som hittills har sålts i över 100 miljoner exemplar, har följts av internationella storfilmer och ett ökat intresse för Sverige och svenska värderingar. Under 2018 hade ännu en Millenniumfilm världspremiär och nya översättningar och format fortsätter utkomma världen över. De litterära agenterna är en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Millenniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången.

De nominerade till exportpriset för kulturella och kreativa näringar 2018:

  • Konst: Stiftelsen Hilma Af Klints Verk
  • Dataspel: Josef Fares
  • Film- och tv-produktion: Chimney
  • Foto: Mikael Jansson
  • Litteratur: Norstedts Agency


Linda Altrov-Berg, Norstedts Agency, och Utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Foto: Erica Kanold/Regeringskansliet.

marka

liten bild: