Pia Printz – varför är du medlem i Förläggareföreningen?

Pia Printz – varför är du medlem i Förläggareföreningen?

Pia Printz driver förlaget Printz Publishing, som 2013 blev medlem i Förläggareföreningen. 2015 valdes Pia Printz in som styrelseledamot i föreningen. Här berättar hon om sin väg in i bokbranschen, varför hon tycker att det är viktigt att vara medlem och vad medlemskapet innebär för hennes förlag.   

Berätta lite kort om dig själv och ditt förlag!

Jag driver Printz Publishing tillsammans med min kompanjon Anna Levahn och våra två anställda Frida Hedene och Christoffer Holst. Vi ger ut intelligent underhållning – välskrivna, kommersiella romaner, de flesta översatta från engelska. Vi kallar oss numera ett medelstort förlag, med en omsättning runt 20 miljoner och en utgivning på cirka 20 nya titlar om året. Vad gäller det privata, så har jag tre barn, två katter, en man och en väldigt eftersatt trädgård som jag ska odla när jag blir pensionär. Eventuellt blir man aldrig pensionär i det här yrket?

Hur såg din väg in i bokbranschen ut?

Jag fick en radikal fyrtioårskris när jag var 37 och bestämde mig för att det var dags för mig att börja jobba med det jag älskar mest: böcker. Men vem skulle anställa en journalist/konsthistoriker utan en enda poäng litteraturvetenskap? Jag tjatade mig in på dåvarande Damm/Forma förlag som praktikant ett par dagar i veckan, medan jag frilansade som journalist för att försörja mig. Efter ett par månader råkade jag på en semesterresa läsa One Day av David Nicholls, blev kär och bestämde mig för att starta förlag och ge ut boken själv enligt devisen "Hur svårt kan det va?". Ganska svårt, visade det sig, men också väldigt roligt. Boken sålde i en kvarts miljon exemplar och blev grundplåten till förlaget.

Vad är din största drivkraft?

Att ha roligt. Och att lära mig nya saker. 

Varför ville du att ditt förlag skulle bli medlem i Förläggareföreningen?

Dels för att jag är så sjukligt nyfiken och vill ha koll på vad som pågår i den här branschen, som är det mest intressanta jag vet. Dels för att medlemskapet är en slags kvalitetsstämpel, som visar att man är ett seriöst förlag. Sedan självklart också för de praktiska förmånerna: att få del av återförsäljarstatistiken, juridisk rådgivning m.m.

Vilken av förmånerna som föreningen erbjuder är viktigast för dig/använder du dig mest av?

Bokförsäljningsstatistiken, absolut! Att varje dag kunna gå in och kolla vilka titlar som säljer mest, vilka butiker som säljer bäst av våra böcker, vilka titlar vi kan förvänta oss stora returer av och vilka vi behöver trycka till snabbt – det är till otroligt stor nytta för oss!

Vad är största skillnaden mellan att vara med i föreningen och att stå utanför?

Att man kan vara med och påverka i viktiga branschfrågor, som exempelvis nu med förhandlingen kring och sedan uppsägningen av översättaravtalet. Det finns också möjlighet att tycka till om vilka frågor som ska lyftas. Dessutom får man alltid snabb och relevant information om allt som pågår i branschen.

Hur ser du på möjligheten att påverka bokbranschen genom att vara medlem i föreningen?

Nu sitter jag visserligen i styrelsen, men redan innan kände jag att man från kansliets sida verkligen är intresserad av att lyssna på medlemmarna, att man välkomnar åsikter och frågor. Jag har aldrig känt att vi som ett litet förlag skulle vara mindre intressanta för föreningen än de stora bjässarna. 

Vilken är föreningens viktigaste uppgift enligt dig?

Att driva frågor som är affärsmässigt eller ideologiskt viktiga för medlemmarna, exempelvis den om moms på digitala böcker, eller om ett fungerande översättaravtal. Och självklart att internationellt, via International Publishers’ Association, driva Freedom to Publish-frågor. Sedan får man ju inte glömma Augustpriset! Mycket viktigt för både förlag och bokhandel.

----------------------------------

Förlag som ansöker om medlemskap erbjuds nu ett förmånligt introduktionserbjudande. Kontakta gärna föreningens direktör Kristina Ahlinder för mer information via kristina.ahlinder@forlaggare.se eller 070-769 84 45.

Läs mer om vad ett medlemskap innebär här.

kabelky, ruksaky

liten bild: 
Bildtext: 
Pia Printz. Foto: Kristofer Samuelsson