Stödmanifestation för Gui Minhai

Stödmanifestation för Gui Minhai

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Orsaken till frihetsberövandet är med stor sannolikhet Guis publicering av regimkritiska böcker. 

Gui isolerades från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt under två hela år. Gui "frigavs" sedan och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade civilklädda regimagenter Gui, som tillsammans med två diplomater befann sig på ett tåg nära Peking. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att från ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina framträda i statlig tv och fördöma Sverige. Först efter tre år fick Gui Minhai träffa en svensk läkare.

Med anledning av att Gui Minhai på onsdag den 17 oktober varit frihetsberövad i tre år anordnas en stödmanifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm. 

Tid: onsdagen den 17 oktober kl. 12.00 

Plats: utanför Kinas ambassad, Lidovägen 8, Stockholm 

Kurdo Baksi  är initiativtagare till manifestationen, som genomförs med stöd av Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Journalistförbund, Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.

Medverkande:

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Svante Weyler, förläggare

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Jesper Bengtsson, ordförande  Svenska PEN

Ulrika Hyllert,vice ordförande Svenska Journalistförbundet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten 

med flera

Frågor? Kontakta Kurdo Baksi, 073–145 63 15.

Fängslad, förnedrad och svartmålad

I samband med bokmässan i Göteborg publicerade Svenska Förläggareföreningen, Norstedts, Bokmässan,  Expressen och International Publishers Association boken Fängslad, förnedrad och svartmålad skriven av författaren och journalisten Jojje Olsson. Boken behandlar Gui Minhais fall och den smutskastningskampanj som Kinas ambassad i år lanserat mot Gui.  

Läs mer här

 

 

Mujer