Pressrum

Pressrum

Här hittar du våra pressmeddelanden. 

Vill du få pressutskick från Förläggareföreningen? Registrera dig här.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris tilldelas Per I. Gedin
Publicerad 19 november 2020

Per I. Gedin är 2020 års Hederpristagare. Han tilldelas priset för sina stora insatser för den svenska förslagsbranschen. 

Ny statistik visar ökad bokförsäljning
Publicerad 21 september 2020

Bokförsäljningen ökar stort under 2020 räknat i både kronor och volym, jämfört med samma period föregående år. Det visar statistik i en ny rapport från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen. 

Läsandets årsringar - ny rapport från Svenska Förläggareföreningen
Publicerad 15 september 2020

Idag publiceras Förläggareföreningens nya rapport, Läsandets årsringar. Litteratursociologerna Johan Svedjedal och Anna Nordlund har sammanställt och granskat statistik över svenskarnas läsvanor de senaste decennierna.

 

Den svenska bokexporten 2019
Publicerad 23 april 2020

Antalet kontrakt ökade något men intäkterna minskade i förhållande till 2018

Svagt ökande bokförsäljning under 2019
Publicerad 17 februari 2020

Den totala bokförsäljningen ökade med 1,1 procent i kronor räknat under 2019. Räknat i antal sålda exemplar ökade försäljningen med 4,9 procent. Förklaringen till ökningen är en starkt ökande försäljning i digitala abonnemangstjänster. Försäljningen i fysisk butiksmiljö minskar liksom försäljningen av tryckta böcker. Det visar färsk statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen som idag presenteras i en rapport.

Välkommen till årets stora bokbranschdag!
Publicerad 11 februari 2020

Den 18 februari bjuder vi in till årets stora bokbranschseminarium på Nalen i Stockholm, då bokbranschens centrala frågor diskuteras och ny statistik över bokförsäljningen helåret 2019 presenteras och analyseras. 

Jan Stolpe tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2019
Publicerad 20 november 2019

Översättaren Jan Stolpe tilldelas Hederspriset. 

Inbjudan Hedersprisets presskonferens
Publicerad 13 november 2019

Pristagaren av Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2019 kommer att presenteras under en presskonferens, där föranmäld press mot embargo får möjlighet att träffa och intervjua pristagaren. 

Svensk litteraturs spridning i världen – ny rapport från Svenska Förläggareföreningen
Publicerad 3 oktober 2019

”Vi lever idag under en framgångsperiod för den svenska litteraturen. Aldrig tidigare har så mycket svensk litteratur översatts till andra språk.”

Ny rapport om ljudboksmarknaden, konsumtionsbeteenden och framtiden
Publicerad 17 september 2019

Svenska Förläggareföreningen publicerar idag en rapport om ljudbokens utveckling i Sverige. Ljudböcker i digitala abonnemangstjänster har på senare år i hög grad förändrat hur böcker säljs, distribueras och konsumeras. Digitala abonnemangstjänster har en mycket snabb tillväxttakt och står idag för hela 46 procent av bokförsäljningen sett till volym.*

Sidor