Snart startar årets bokfest

Snart startar årets bokfest

Den 25 februari startar årets stora bokrea. Bokälskare i hela landet kommer att kunna välja mellan tusentals olika titlar till reapriser – antalet titlar på rean är i år drygt 3 700. Den svenska bokrean är unik i världen. Inget annat land med fri, avreglerad marknad har en nationell gemensam reastart.

Startdatumet för bokrean beslutas årligen av styrelsen i Svenska Bokhandlareföreningen.

– Bokrean är en bokfest för alla bokälskare och väldigt viktig för branschen. Det är roligt att boken uppmärksammas så stort varje år genom den gemensamma rean, säger Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen.

Rean står för cirka 5 % av förlagens totala försäljning per år och cirka 4 % av bokhandelns försäljning. Den fysiska bokhandeln står för cirka hälften av den totala försäljningen under rean. Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökade under 2014 med hela 11,5 % och i årets rea kan man också se att det finns ett stort utbud av barn- och ungdomsböcker.

– För bokhandeln är det viktigt att traditionerna för den gemensamma bokrean upprätthålls. Bokrean är en höjdpunkt under bokåret och erbjuder möjligheten att hitta bra böcker till ett lågt pris, säger Dag Klackenberg, VD Svenska Bokhandlareföreningen.

Bokbranschens bokrea har funnits sedan slutet av 1920-talet. På 1930-talet beslutade branschen att ha ett gemensamt startdatum för bokrean. Syftet med bokrean var från början att ge förlagen en chans att sälja ut sina restupplagor. Idag trycks de flesta titlarna i särskilda specialupplagor för rean. Det finns en stor bredd i titlarna som erbjuds, både äldre och nyare titlar finns att hitta.
 
Antal titlar på bokrean 2015 enligt Bokrondellen, databasen som förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager
Totalt: 3 717
Svensk skönlitteratur: 255
Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 291
Deckare och thrillers: 466
Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 675
Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 107
Kokböcker: 236
 
Kontakt
Karin Sandberg, Svenska Förläggareföreningen, karin.sandberg@forlaggare.se, 070-193 79 45

Pressmeddelande från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen

Nike Air Max 97 Donne