Stödmanifestation för Gui Minhai

Stödmanifestation för Gui Minhai

Onsdagen den 30 januari 2019 är det 1 200 dagar sedan kinesiska myndigheter kidnappade den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. 

Orsaken till frihetsberövandet är med stor sannolikhet Guis publicering av regimkritiska böcker. Gui isolerades från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt under två år. Gui "frigavs" sedan och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade civilklädda regimagenter Gui, som tillsammans med två diplomater befann sig på ett tåg i närheten av Peking. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att från ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina framträda i statlig tv och fördöma Sverige. Först efter tre år fick Gui Minhai träffa en svensk läkare.
 
För att ge stöd till Gui Minhai anordnas en stödmanifestation onsdagen den 30 januari kl. 12.00 i ABF-Stockholms foajé i Stockholm (Sveavägen 41).

Tid: Onsdag 30 januari kl. 12.00
Plats: ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41

Manifestationen genomförs med stöd av Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund, Sveriges Journalistförbund och ABF-Stockholm. Initiativtagare är Kurdo Baksi. 
 
Medverkande:
Björn Wiman, kulturchef Dagens nyheter
Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund
Jonas Nordling, ordförande i Sveriges Journalistförbund
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Torbjörn Lodén, sinolog
Kurdo Baksi, författare
med flera
 
Vid frågor kontakta Kurdo Baksi, 073-145 63 15.

Datum: 
30 jan, 12:00