Svensk bokhandel stödjer fängslade författare

Svensk bokhandel stödjer fängslade författare

Den 15 november är ”Fängslade författares dag”. Över hela världen hedras då författare och journalister som frihetsberövats i kampen för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. För att stödja författarna och deras familjer startar en veckolång kampanj i svensk bokhandel den 8 – 15 november.

5 november 2012

Svenska PEN har utsett den 15 november till ”Fängslade författares dag”. Runt om i världen hedras varje år författare och journalister som sitter i fängelse eller husarrest, brottsanklagade för sin kamp för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Under veckan 8-15 november kommer titlar skrivna av fängslade eller förföljda författare att uppmärksammas särskilt hos bokhandlare över hela Sverige. Dessutom kommer en del av försäljningsöverskottet under perioden att skänkas till Svenska PEN och Fängslade författares kommitté.

- För Sveriges bokhandlare är det självklart att ställda sig bakom Svenska PENs verksamhet och högtidlighållandet av ”Fängslade författares dag”. Jag hoppas att så många svenskar som möjligt beger till närmaste bokhandel och hjälper oss stödja kampen för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Anna Möller Wrangel, VD för Svenska Bokhandlareföreningen.

- Det är mycket glädjande att bokhandlarna nu är med och stöttar PENs arbete för fängslade författare, de förmedlar ju orden ut till läsarna. Vi får inte glömma att det är gott om bokhandlare i olika delar av världen som tar en personlig risk genom att våga saluföra "förbjudna" böcker och tidningar. Den här satsningen är också ett sätt att visa solidaritet med dem", säger Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN.

- För de svenska förlagen är förstås yttrandefrihet och upphovsrätt grundläggande. Vi är glada över detta initiativ som tydligt sätter fokus på fängslade författares situation, säger Kristina Ahlinder, VD i Svenska Förläggareföreningen.

Nationell uppmärksamhet av ”Fängslade författares dag” kommer främst att ske kring den 15 november då dagen på vanligt sätt högtidlighålls av Svenska PEN. I Stockholm genomförs en kväll på Kulturhuset med författarframträdanden och tal samt utdelande av Tucholskypriset i närvaro av kulturministern. Andra evenemang är också planerade att genomföras i Göteborg, Malmö och Uppsala.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Möller Wrangel, VD Svenska Bokhandlareföreningen
Telefon: 08-762 78 19
E-post: anna.moller.wrangel@booksellers.se

Running