Fritt eller gratis? Den digitala bokens framtid

Fritt eller gratis? Den digitala bokens framtid

Författare: 
Pia Janné Nyberg, Per Strömbäck, Jan Rosén, Sara Lindbäck, Anders Nilsson
Publicerad: 
4 juni 2013

Fritt eller gratis? Den digitala bokens framtid diskuterar den digitala bokens förutsättningar i Sverige och upphovsrättens ställning idag. Resultat från en ny undersökning om illegalt publicerade e-böcker på internet presenteras också.

Trots att det är över ett decennium sedan den första e-boken gavs ut – en följetong av Stephen King ­– och ljudböcker funnits i våra lurar länge, så har boken det stora digitala genombrottet framför sig. I den anglosaxiska världen är e-boken det mest sålda utgivningsformatet. Det visar på en enorm potential.

För den svenska bokbranschen är det nödvändigt att närmare undersöka digitala böckers förutsättningar här i landet. Främst är det tre aspekter som det är nödvändigt att diskutera och där vi vill påverka utvecklingen i rätt riktning: momsnivån, e-boksutlån på bibliotek och upphovsrätten. I den här nya rapporten står främst upphovsrätten och dess motsats piratverksamhet i fokus.

Rapportens författare är Pia Janné Nyberg, jurist Förläggareföreningen, Per Strömbäck, debattör och författare, Jan Rosén, professor Stockholms Universitet, Sara Lindbäck, jurist Rättighetsalliansen och Anders Nilsson, teknisk expert Rättighetsalliansen.

Adidas NMD R1