Vad gör de på bokförlagen?

Vad gör de på bokförlagen?

Författare: 
Jan-Erik Pettersson
Publicerad: 
5 oktober 2011

Boken betraktas fortfarande som oumbärlig trots alla tekniska och mediala förändringar. Men vad fyller bokförlagen för funktion när utvecklingen i det digitala samhället går allt snabbare och när vem som helst kan framställa sin egen bok?

”Nu när alla som vill kan bli författare och själva lägga ut sina texter på nätet och nå sina läsare behövs inte bokförlagen längre. De har spelat ut sin roll. Den digitala världen gör mellanhänder som förlag, bibliotek och bokhandlare onödiga.”

Kommentarer som de här framförs numera allt oftare av de som hyllar ett fritt och oreglerat internet. Men vi hör dem också från både media och politiker. Därför vill Svenska Förläggareföreningen i den rapport vi nu publicerar beskriva förlagens roll vid böckers tillkomst, vad de egentligen gör.

Rapportens författare Jan-Erik Pettersson är frilansskribent och har tidigare varit chefredaktör för tidningen Svensk Bokhandel och förlagschef på Ordfront Förlag.

Vi är säkra på att förlagen har framtiden för sig. I den digitala världen kommer behovet av bokförlagens unika kunskap, deras långsiktiga arbete med utgivning, kvalificerade bokprojekt och viktiga relationer till författarna inte att minska. Tvärt om.

Air Jordan Horizon AJ13

Ladda ned rapport: